Tarannàssos, Pallassos d’Hospital

El riure i l’humor milloren notablement l’estat anímic de qualsevol persona. Està demostrat que són bons pels sistemes respiratori, cardiovascular, endocrí, i molt especialment el immunològic. El riure ajuda a oblidar el dolor i la por, fa desaparèixer els efectes immunodepressors i l’organisme treballa amb més energia contra la malaltia. Allibera endorfines en el cervell que actuen contra la fatiga, l’estrès, la depressió, el dolor. Si el riure és compartit fa disminuir l’angoixa, la tensió i les preocupacions. L’humor ajuda a acceptar les coses tal com són, és terapèutic, ajuda a revitalitzar l’espontaneïtat i produeix sensació de benestar.

Per dur la seua dosi de rialles als pacients de l’Hospital de Dénia, i dins del programa de CuidArt, es va crear Tarannàsos, Pallassos d’Hospital, de la companyia Tarannà Teatre, que cada setmana, des de Juliol de 2011, dos clowns fan la seva entrada en una sala o habitació de l’hospital i, improvisant amb el que allí es troben, fan un petit espectacle d’humor. Com pallassos que son, i com mana la tradició, treballen en parelles. Son un equip de sis actors i actrius, formats per a fer aquesta tasca, i que ofereixen intervencions variades als pacients-espectadors: Dos vedettes que s’han perdut i fan el seu espectacle allà on es troben, dos metges molt particulars que passen visita d’una manera molt estranya, entra el personal de neteja a la sala i acaben cantant i ballant amb les graneres, etc …

Passen visita als serveis de Hemodiàlisi, Hospital de Dia d’Oncologia, Hospitalització de Psiquiatria, Hospitalització de Pediatria i Urgències Pediàtriques. Abans de cada sessió es realitza una transmissió amb el personal sanitari, on s’informa als pallassos dels pacients que van a veure, i en quin estat es troben, per adequar l’actuació a les necessitats del pacient.

Les intervencions van dirigides als malalts, als seus familiars i als el personal sanitari.

El nostre equip “mèdic” està format per el Doctós Càpsulo Prentendós, la Doctora Pili Dora Comprimida, el Doctor Otorrino Betadino Carmesí, el Doctor Placebo, la Doctora Sana Mora i la Doctora Mery Camentos, alter egos de Jaume Costa, Paqui Noguera, Toni Pérez, Agustí Martínez, Gloria Pascual i Mónica Palacios.

Durant l’emergència sanitària de la COVID, en 2020, vam haver de deixar d’assistir, vam gravar uns quants vídeos per tal de continuar actuant pel pacients de l’Hospital de Dénia, i a la tardor de 2020 vam poder actuar presencialment un parell de setmanes. Des d’aleshores no hem pogut tornar; encara que esperem reprendre la nostra activitat algun dia.